24HoZ – Genoteerd in de pitlane (2)

Jochen Stevens en Laurent Vandervelde kregen voor de 24 Hours of Zolder versterking van Claude Bal aan boord van de Stevens Motorsport BMW M235i Racing Cup #475. Het trio had hoge verwachtingen voor de belangrijkste afspraak van het seizoen, alleen gooide een crash in de beginfase van de race die plannen brutaal overhoop. “Ik kende een goede start en draaide constant chrono’s rond de 1 minuut 50 seconden”, verklaart Jochen Stevens. “Ik kon het tempo hoog houden en wist in het openingsuur de leiding in de wedstrijd te veroveren, binnen onze klasse uiteraard. Ik kon een klein kloofje slaan op de concurrentie, tot het bij het dubbelen plots foutliep. Onze wagen kwam in aanraking met een andere bolide, al weet ik nog altijd niet wat er precies gebeurd is. Ik herinner me niets meer en de organisatie beschikte niet over duidelijke TV-beelden van het ongeval.”

In Belcar 6 wonnen Gregory Eyckmans en zijn teammakkers het pleit. “Het was geen makkelijke editie, aangezien we continu ‘met de handrem op’ moesten racen. Al van in het begin in de wedstrijd hadden we last van een koppeling die doorslipte. Het eerste kwart van de race konden we nog vlot tempo rijden, getuige de 5 minuten voorsprong die we bij elkaar hadden gereden, maar daarna was het elke ronde bang afwachten. Eens de temperatuur te hoog opliep en de koppeling hevig begon te slippen, was het een ronde lang afkoelen en hopen dat we terug tractie hadden… Noodgedwongen moesten we overal een versnelling hoger schakelen, wat met onze lange VLN verhoudingen (enkel de remmen zijn aangepast voor Zolder, verder reden we volledig in VLN configuratie) geen pretje was. Tijdens mijn derde dubbele stint vlak voor het einde was het bovendien nog extra opletten met de remmen, die het trouwens 24u lang hebben uitgehouden. Het was een intensieve en mooie strijd met de zusterauto van JJ Motorsport. Het was bang afwachten tot de finish, maar de overwinning smaakt daardoor eens zo zoet. Ik wens Xwift Racing/JJ Motorsport en Pieter Denys graag te bedanken voor deze onvergetelijke editie!

“De 24 Hours of Zolder heeft de reputatie een van de zwaarste etmaalraces op onze planeet te zijn en die reputatie werd ook dit jaar weer bevestigd”, vertelt Independent Motorsports teameigenaar Lieven Goegebuer. “Tot driemaal toe verwees de pechduivel de leider in de wedstrijd genadeloos naar de zijlijn met technische averij. Ook de latere winnaar verloor tijd in de pitbox na een defect en helaas werden ook wij geconfronteerd met mechanische problemen. Zo liepen we ‘s nachts aan tegen een probleem met een wielmoer, waardoor één van de wielen niet meer los geraakte. Dat heeft ons 45 minuten gekost en ons teruggeslagen in de ranking. Zonder dat tijdsverlies was de tweede plaats in het algemene klassement en de zege in onze klasse mogelijk geweest, maar we hebben een fantastische race afgewerkt met een nagelnieuwe wagen en het team heeft zich ontzettend snel aangepast aan het nieuwe strijdwapen. Pech hoort bij autosport, dus gezien de omstandigheden moeten we tevreden zijn.”