24LM – Toyota Gazoo Racing voorlopig snelste op Le Mans

Toyota Gazoo Racing heeft in de eerste kwalificatie voor de 24 Uur van Le Mans de snelste tijd laten noteren. Kamui Kobayashi zette al vroeg in de twee uur durende sessie de #7 Toyota TS050 – Hybrid op de voorlopige pole met een tijd van 3:17.16. De Japanse rijder bleef daarmee de Rus Egor Orudzhev in de #17 SMP Racing BR Engineering BR1 bijna een halve seconde voor. De #3 Rebellion Racing Rebellion R13 eindigde de dag als derde, nog voor de #8 Toyota van onder andere Fernando Alonso en de DragonSpeed BR1 van Renger van der Zande. De BR1 van Stoffel Vandoorne kwam in de eerste kwalificatie niet verder dan plek zes. ( UITSLAG Q1 )

De avond kreeg bijna een nare bijsmaak voor Toyota, toen Mike Conway met nog ruim drie kwartier te gaan in de laatste bocht werd geramd door de snelste LMP2 auto in de kwalificatie, de#31 DragonSpeed Oreca 07. DragonSpeed-rijder Roberto Gonzalez was kort voor de aanrijding gespind en bij het terugkeren op de baan reed de Mexicaan vol in de zijkant van de #7 Toyota. Tien minuten later ging op dezelfde plek ook Alonso met de #8 Toyota rond, na contact met de #98 Aston Martin van Paul Dalla Lana. Alonso kon direct door, de snelste van de twee Toyota’s kon na reparatie in de pits opnieuw de baan op.

In LMP2 wist DragonSpeed-rijder Pastor Maldonado de snelste tijd te noteren. Maldonado bleef de Signatech Alpine Matmut Alpine A470 en de United Autosports Ligier JSP217 voor. Ho-Pin Tung reed namens Jackie Chan DC Racing de zesde tijd, terwijl Racing Team Nederland met de Dallara P217 de eerste kwalificatie als achtste eindigde, voor de G-Drive Racing Aurus 01 van Job van Uitert en zijn teamgenoten.

Harry Tincknell was in de GTE Pro klasse met de Ford Chip Ganassi Team UK Ford GT degene die als snelste kwalificeerde. De Brit reed zijn snelste tijd vijf minuten voor het einde en zag daarna Nick Tandy nog naar plek twee gaan. De Aston Martin Vantage van Maxime Martin eindigde als derde in de klasse. Olivier Pla ging een half uur voor het einde van de kwalificatie hard van de baan, na contact met een andere GTE-deelnemer. De Ford GT met nummer 66 raakte daarbij flink beschadigd. Laurens Vanthoor eindigde met zijn teamgenoten als zesde. De BMW M8 GTE van Nick Catsburg staat na de eerste kwalificatie op de negende plaats in GTE Pro.

Dempsey – Proton Racing pakte in GTE Am de voorlopige pole, met de #88 Porsche 911 RSR die er in de vrije training nog afging. Matteo Cairoli was sneller dan enkele GTE Pro auto’s. Team Project 1 is momenteel tweede, met de #77 Dempsey – Proton Racing Porsche op de derde plek. Jeroen Bleekemolen eindigde de sessie als 61e en laatste.