Belcar – 50 wagens voor prestigieuze opener van Belcar 2019

  • DTM-meeting kader voor seizoensstart op Circuit Zolder
  • Open strijd in de zes Belcar-categorieën
  • Twee races van 60 minuten op het programma

Na een lange winterbreak start de jaargang 2019 van het Belcar Endurance Championship volgend weekend meteen met een klapper: de rijders en teams van het Belgische uithoudingskampioenschap kunnen op Circuit Zolder aan de slag in het voorprogramma van het DTM-kampioenschap. Er worden twee races van 60 minuten afgewerkt. Op de 50 wagens sterke deelnemerslijst zoals steeds een hele rits Belgische kampioenen, voormalige winnaars van de 24 Uur van Zolder, een wereldkampioen op twee wielen en voor de gelegenheid zelfs een voormalige F1-rijder. Belcar is er klaar voor, u ook?

Dat het Belcar-kampioenschap de afgelopen jaren in de lift zat, dat weet ondertussen zowat iedereen die een beetje voeling heeft met het nationale autosportgebeuren. Die gunstige evolutie zet zich ook in 2019 verder, mede dankzij enkele kleine wijzigingen. Zo is Hankook voortaan de officiële bandenleverancier van het kampioenschap en ook de verschillende categorieën ondergingen een lichte aanpassing.

“Bij de Belcar-organisatie hebben we steeds een luisterend oor gehad voor onze teams en tijdens het afgelopen seizoen werden enkele ideeën geopperd die de Belcar nog beter kunnen maken”, stelt kampioenschapscoördinator Andy Jaenen. “Daarom hebben we de zes categorieën wat gestroomlijnd. Belcar 1 is nu voorbehouden voor CN Prototypes en sportscars. Belcar 2 bestaat voortaan enkel uit Porsches, die samen ook de Porsche Endurance Trophy Benelux vormen. In Belcar 3 gaan nu de Belcar ‘specials’ aan de slag, terwijl Belcar 4 nu exclusief is voorbehouden voor GT4-wagens, die allemaal aan de heersende SRO Balance of Performance voldoen. Belcar 5 biedt nu plaats aan de GT’s onder 3400cc, de Lamera Cups, TCR-bolides en toerismewagens met een motor tussen 2,5 en 4 liter. In Belcar 6 huizen dan weer de toerismewagens met een krachtbron kleiner dan 2.500 cc.”

Ook de kalender werd licht aangepast, met de finaleraces op het TT-circuit van het Nederlandse Assen. Verder één meeting in Spa-Francorchamps – in het voorprogramma van de 25 Uur Fun Cup – en vier raceweekends op Circuit Zolder, waaronder uiteraard de Eleven Sports 24 Hours of Zolder half augustus. Maar we beginnen deze uitstekende jaargang met twee races van zestig minuten. Op de Limburgse omloop staan volgend weekend 50 wagens aan de start, tijd dus voor een troepenschouw.