Belcar – Baelus Motorsport nog steeds in de running voor een titel.

De positieve lijn doortrekken, dat is wat men bij Baelus Motorsport voor aanvang van het Belcar wedstrijdweekend verkondigde. Die positeve lijn begon eerder dit seizoen en resulteerde ook al in een tweede plaats in de 24 Hours of Zolder (Klasse Belcar 5). Maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje en kort voor de NASCAR Finals in Zolder werd Filip Baelus het slachtoffer van een ongevalletje. Gelukkig zonder al te grote gevolgen, maar toch ernstig genoeg in die mate dat Baelus forfait diende te geven bij dit voorlaatste treffen van het seizoen. De tijd drong, er werd niet meer naar een vervanger uitgekeken en Bart Lievens stond voor de opdracht om de race alleen af te werken. De omstandigheden waren alles behalve gemakkelijk te noemen want vaak viel de regen met bakken uit de hemel en schoven er her en der wagens van de baan. Maar Lievens slaagde met glans in zijn taak, met een tweede opeenvolgende zilveren medaille voor Baelus Motorsport als zeer knap resultaat.

“Gezien de weersomstandigheden werd het een helse wedstrijd, waarin het vaak al een kunst was om op de baan te blijven. Bovendien zorgen andere deelnemers regelmatig voor plots opduikende vakuilen en alert blijven was meer dan ooit de opdracht”, zegt Bart Lievens na de podiumceremonie voor Belcar 5, de klasse waarin Baelus Motorsport met de BMW M235i uitkomt. “Die omstandigheden speelden echter ook een beetje in ons voordeel, want waar we het normaal moeten hebben van regelmaat en uithouding speelden nu de rijderscapaciteiten een grotere rol. Het was sowieso aanpassen, gezien de kwalificatiesessie op zaterdag in droge omstandigheden werd afgewerkt en op zondag de omloop van Terlaemen door de regengoden niet gespaard bleef.”

De technische crew had na de droge kwalificaties de #235 BMW onder handen genomen en de setup aangepast naar de omstandigheden. “En dat hadden ze perfect gedaan, want de wagen was gewoonweg ´super´ en ook als rijder kon ik een vlekkeloze race afwerken. Ik reed dan ook bijna de hele wedstrijd op de eerste plaats in onze klasse, maar op het einde van de race dienden we een extra pitstop te maken. Dat kwam doordat we door een misverstand een eerdere pitstop te snel hadden afgewerkt en we het allemaal nog een keertje over moesten doen. Erg jammer natuurlijk, want meteen was alle hoop op een overwinning in Belcar 5 gaan vliegen.Het is dan wel een zure appel om door te bijten, maar toch denk ik dat we opnieuw fier mogen zijn op wat we met bescheiden middelen gepresteerd hebben. In de stand voor het kampioenschap staan we nog steeds tweede en naderen we zelfs op de leider. De titel halen zal moeilijk worden, maar we zullen er in Assen tijdens het slotweekend alles aan doen om het seizoen in schoonheid af te sluiten”, besluit Bart Lievens zijn terugblik op de meeting in Zolder.

Titelontknoping over een week bij de Finale Races in Assen. 

De druk bijgewoonde meeting in Zolder is pas een week achter de rug en het is al uitkijken naar de slotwedstrijd van het Belcar Endurance Championship, die in het weekend van 19 en 20 oktober in Assen wordt afgewerkt. Daar wordt ook beslist over wie met de titel in klasse 5 naar huis gaat en aangezien de 4,545km lange asfaltstrook van het TT Circuit voor meerdere rijders onbekend terrein is kan het best spannend worden. “Het zou best wel eens een interessante slotmeeting kunnen worden. Net zoals diverse anderen zullen we inderdaad geconfronteerd worden met een omloop die ons niet bekend is”, aldus Bart Lievens. “Het wordt dus een uitdagend weekend op de 21 bochten tellende omloop in de provinciehoofdstad van Drenthe. Natuurlijk hopen we dat Filip Baelus voldoende hersteld is om aan deel te nemen aan deze slotmeeting, maar dat is voorlopig nog koffiedik kijken.”