Belcar – Genoteerd in de pitlane (1)

Nicolas Vandierendonck, Filip Teunkens en Bas Schouten hebben de Belcar 2-klasse van de Belcar-manche over 180 minuten in het voorprogramma van de Hankook 25 Hours of Spa gewonnen. Het Thems Racing-trio realiseerde de pole, zege en snelste wedstrijdronde en mocht voor het eerst dit seizoen plaatsnemen op de hoogste trede van het ereschavot. Nicolas Vandierendonck toonde zich aan de voet van het podium tevreden met het resultaat. “Filip nam een uitstekende start en zette zo de pole om in de leidersplaats. Hij hield er een constant tempo op na en gaf na een uurtje racen het stuur door aan mij. Bij de pitstop liep het echter fout bij het tanken en verloren we heel wat kostbare tijd. Het was nadien een kwestie van foutloos te blijven en vooral aanrijdingen te vermijden. Dankzij de voorsprong die Filip had opgebouwd, kon ik met weinig druk mijn rondjes afwerken om nadien het commando door te geven aan Bas die het werk perfect afrondde.”

Independent Motorsports heeft in Spa-Francorchamps een eerste podiumplaats in de klasse Belcar 2 veroverd dit seizoen, na enkele wedstrijden waar Dame Fortuna niet aan de zijde stond van de regerende vicekampioen. Koen en Kris Wauters pakten na drie uur verbeten strijd de zilveren medaille nadat ze in de absolute eindfase nog voorbij gingen aan een directe concurrent. “Eindelijk eens een race waarin alles ging zoals het moet”, lachte Kris Wauters wanneer zijn broer de wagen onder het zwart-wit geblokt stuurde. “Koen heeft in Francorchamps een aantal weken geleden een uitgebreide testsessie afgewerkt, waarin hij hard gewerkt heeft aan de afstelling van de wagen. Dat bleek de sleutel tot succes. Zelf heb ik door de vele rode vlaggen bij de vrije training weinig kunnen rijden voor de start van de race, maar ik voel dat ik elke ronde bijleer en de wagen beter onder de knie krijg. We waren zeer constant vandaag en de tweede plaats, ons eerste podium dit jaar, is dan ook een mooie beloning – niet in het minst voor het team dat zich de afgelopen weken uit de naad werkte om ons een wagen in optima forma te geven!”

In Spa-Francorchamps speelde een vreemd euvel het team veiec Silver Eagle parten, maar de zege in de klasse werd alsnog behaald. Wim Spinoy: “We hebben dit weekend niet het verhoopte resultaat behaald. De wagens liepen perfect, de rijders bleven foutloos, maar een probleem met de ontluchting tijdens het tanken leidde in eerste instantie tot tijdverlies voor beide wagens tijdens de pitstop, maar vooral tot het jammer feit dat de wagen van Michaël Cool en Bart Van Samang niet in de uitslag is opgenomen. We moeten nu bekijken met het team wat de origine van het probleem is geweest en vooral zo snel mogelijk trachten dit recht te zetten. De volgende wedstrijd is de 24 uur van Zolder en daar kunnen we ons een dergelijk probleem niet veroorloven. We moeten nu tonen dat we dit professioneel aanpakken en zo snel mogelijk een antwoord vinden met de constructeur en het team.”