Belcar – Terugblik op de diverse klassen.

Hoe de races verliepen tijdens het openingsweekend van het Belcar Endurance Championship 2019 kon u op deze site al eerder lezen. Maar eventjes terugblikken in de diverse klassen doen we natuurlijk ook graag, want de bijna 50 wagens die er aan de start verschenen waren onderverdeeld in 6 klassen.

Belcar 1: Russell Racing en Krafft Racing slaan al kloofje

Met een tweede en eerste plaats algemeen leiden de regerende Belcar-kampioenen van Russell Racing uiteraard ook in hun klasse. De Krafft Racing Norma van de familie Longin was op zondag één van de wagens die strategisch aan het kortste eind trokken, maar Stienes Longin wist toch nog een podiumplaats in de klasse uit de brand te slepen. Het levert hen de tweede plaats in de klasse-stand op. De wagens van Deldiche Racing by JTB kwamen iets minder goed uit de startblokken: een derde en een vierde plaats in de klasse voor de #111 Norma, een vierde en een vijfde voor de #110. Noteren we naast de eerder vermelde mooie tweede plaats van de McDonald’s Racing Norma ook nog een top-5 plek voor de #67 Norma van T2 Racing op zaterdag.

Belcar 2: De Wilde en No Speed Limit sterren van het weekend

Dat de #991 Porsche van No Speed Limit op zondag schitterde wist u al, maar in Belcar 2 – de klasse voorbehouden aan de bolides uit Weissach – wist ook gastrijder John De Wilde zich in de kijker te rijden. Op zaterdag leek het even mis te lopen voor de Porschist met het nummer #37 – in de Bianchi ging hij even wijd en stoof spectaculair door het grind – maar De Wilde hield de wagen onder controle en pakte uiteindelijk nog de klassezege. Op zondag was de man opnieuw één van de smaakmakers, met een vierde plaats algemeen en een tweede in Belcar 2. De #3 THEMS Racing by EMG bolide had zaterdag even de leiding in de klasse in handen en reed uiteindelijk in beide wedstrijden naar een podiumplaats, telkens voor de #6 Porsche van Frank Beliën. Ex-F1-rijder Robert Doornbos stond aan de start met een ‘kleine’ Porsche Cayman Clubsport en kwam zaterdag als eerste v/d Caymans over de streep. Zondag was die eer weggelegd voor de #700 RED Ant Cayman van vader en zoon Redant, die in de regen enkele van de Porsches 991 achter zich wist te laten.

Belcar 3: Lamborghini boven

Er werd heel wat verwacht van de vier Lamborghini’s SuperTrofeo die dit seizoen deel uit maken van het Belcar-peloton, maar in Zolder werd bewezen dat de Belcar 3-klasse veel meer is dan enkel de bolides uit Sant’Agata Bolognese. Ja, de Huracans verdeelden mooi de overwinningen – op zaterdag bleek de #63 EMG Motorsport de beste (en mooi vijfde algemeen), op zondag de #990 WCB Racing bolide (en zesde algemeen) – maar ze kregen ook stevig weerwerk van de indrukwekkende #4 VR Racing MARC Ford Mustang, die bij beide races op het klassepodium finishte. Op zondag nam ook de #99 Belgium Racing Lamborghini een eerste trofee mee naar huis. Noteren we ook dat twee Lambo-rijders, Yannick Hoogaars (WCB Racing) en Bas Schouten (EMG Motorsport) de eerste tussenstand in de Belcar Junior Trophy aanvoeren.

Belcar 4: Broederstrijd

Feestje bij Veidec Silver Eagle Racing by GetSpeed op zondagavond: hun Mercedes-AMG bolides waren bij beide races op de eerste twee plaatsen gefinisht. Tijdens de droge zaterdagrace won de ‘groene’ #22 voor de ‘rode’ #93 , in de regen van ’s anderendaags was de volgorde nipt omgekeerd. De derde podiumplaats ging in beide gevallen naar een Ginetta G55, respectievelijk de #55 van Van Mol en de #155 van het Britse Gravity Fuelled.

Belcar 5: Geen winst voor Stevens Motorsport, wel leider

De #475 BMW M235i van Stevens Motorsport wist dit weekend dan wel niet te winnen, het team mag zich op dit ogenblik en na twee tweede plaatsen wel leider in de Belcar 5-tussenstand noemen. Regelmaat loont dus. De #123 RBC Race Team Saker en de #88 AR Performance BMW – de klassewinnaars op respectievelijk zaterdag en zondag – delen de tweede plaats in de tussenstand, op vijf punten van de leidende BMW. De #154 QSR Racing School BMW, twee keer derde dit weekend, volgt een eenheid verder op de vierde plek.

Belcar 6: Spannend tot op de streep

De tussenkomsten van de safety car speelden ook in Belcar 6 een belangrijke rol. De diverse BMW’s moeten elkaar in normale wedstrijdomstandigheden al weinig toegeven, als neutralisaties het veld weer bijeen brengen, wordt het alleen maar extra spannend. Dat bewezen ook de verschillen aan de finish: op zondag werd de top-5 in Belcar 6 door minder dan zeven seconden gescheiden! De #83 Garage Van de Water BMW – winnaar op zaterdag en derde op zondag – is de eerste leider in de tussenstand, op de voet gevolgd door de #50 Convents Racing Team en de #69 AR Performance, winnaar op zondag.