F1 – Zandvoort na 35 jaar terug op Formule 1-kalender

Na maanden van speculaties hebben Circuit Zandvoort, FOM en Liberty Media vandaag bevestigd dat de Formule 1 na 35 jaar terugkeert naar Nederland. In de Paddock Club op het circuit werd aangekondigd dat Circuit Zandvoort een 3-jarige deal heeft gesloten met de Formule 1. Een exacte datum is nog niet bekend, maar de bedoeling is dat de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op 3 of 10 mei 2020 zal worden verreden.

Formule 1-baas Chase Carey bevestigde dat de historie van de Zandvoort en de passie van de Nederlandse fans bepalende factoren waren voor de keuze van Zandvoort. Daarnaast wil de Formule 1 een nieuwe race in Europa hebben. Volgens Carey ligt de basis van de Formule 1 in Europa en is die basis erg belangrijk. De ligging van Zandvoort ten opzichte van ‘destination city’ Amsterdam hielp ook mee met de beslissing.

Jan Lammers kondigde verder aan welke wijzigingen het circuit zal ondergaan. Start-finish wordt verschoven richting de Tarzanbocht. In de Gerlachbocht zal de uitloopstrook voor de veiligheid worden vergroot, terwijl de Hugenholtzbocht breder zal worden gemaakt, waardoor de snelheid richting het Scheivlak hoger zal worden. Daarnaast zal de Arie Luyendijkbocht een kombocht worden, waardoor die vol gas kan worden genomen. Alle wijzigingen worden doorgevoerd om het inhalen te promoten. Daarnaast zal er ook

De laatste Formule 1 wedstrijd op Zandvoort werd in 1985 verreden. Niki Lauda won de laatste Grand Prix van Nederland voor McLaren. De kans dat in 2020 een McLaren als eerste over de streep komt lijkt gezien de huidige vorm van de Britse renstal niet zo waarschijnlijk.