Fiesta BE – Een nadere kijk op de titelkansen…

Komend weekend valt het doek over de tweede uitgave van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup. Op het snelle TT Circuit Assen, ook bekend als Circuit van Drenthe of The Cathedral of Speed, komen alleen nog David De Saeger, Kenny Herremans en Bert Longin in aanmerking in de strijd om de tweede Belgische titel in de Ford Fiesta Sprint Cup. Twee keer winst, pole position en twee keer de snelste ronde leveren een totaal van 43 punten op.

ALGEMENE TITEL

Met 164 punten beschikt David De Saeger als leider over iets meer reserve. In die mate dat hij in geval van slechts twee keer tweede nog steeds 198 punten zou tellen, tegenover 199 voor Bert Longin, met twee overwinningen. In dat geval zal één van de te behalen extra 3 punten (“pole” en twee keer de snelste ronde) de doorslag geven. Stel dat David De Saeger dat ene punt pakt en Longin geen extra’s scoort, dan heet de Brusselaar kampioen. Ingewikkelder wordt de missie van Bert tegenover Kenny Herremans. De uittredende kampioen staat één puntje voor op Bert Longin. Als zij allebei één keer winnen en één keer tweede eindigen, gaat Herremans met 197 punten voor titelverlenging, tegenover 196 punten voor Longin. Tenzij deze laatste op zaterdag in de kwalificaties de “pole” of in één van de races dat ene nodige puntje pakt of… ook Kenny extra scoort in één van de twee races. In dit virtueel score komt Philippe Huart enkel aan 187 punten, indien hij twee keer wint en de drie bonuspunten pakt. En dan mag huidig leider De Saeger over het hele weekend niet meer dan 22 punten inschrijven.

JUNIOR TITEL

Gezien er in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup rekening wordt gehouden met de reëel behaalde punten in het algemeen klassement moeten de kandidaat-Juniors er trouwens voor zorgen dat zij in die overall niemand ruimte en of plaatsen geven. Elk puntje in de einduitslag zal doorwegen in de eindafrekening. Op dat vlak zit Nathan Vanspringel met 22 punten voorsprong op Alexander Borgmans redelijk safe en in dat rekensommetje onthouden we in het bijzonder de 4de plaats overall – goed voor 13 punten – van Giovanni Van Lil in Race 1 op Spa. Het is deze Van Lil die met Hanne Terium en Alexander Borgmans zal knokken voor de 2de plaats in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup-eindstand. In de Finale Races krijgen de vaste Junior-strijders het gezelschap van Dylan De Wolf, de winnaar van de Ford Fiesta Sprint Contest, die er achter het stuur van de #72 BlueBerry zijn allereerste races zal betwisten!

FORD DEALER TEAM CHAMPIONSHIP

In het Ford Dealer – Team Championship lezen we een bijna gelijkaardig scenario als in de strijd voor de opvolging van Kenny Herremans. Met dit verschil dat #25 Ford Vanspringel Automobiles (De Saeger) slechts 1 puntje meer telt dan #24 FordStore Feyaerts (Longin) en slechts 2 eenheden voorsprong heeft op #32 Ford Van den Bossche (Herremans). Ford Peerlings is met de #98 (Huart) 4de in de punten en ondanks een zekere achterstand op het leiderstrio kan de debuterende Ford-verdeler uit het Limburgse Pelt nog altijd voor een verrassing zorgen. Bovendien worden niet-Ford-deelnemers onzichtbaar in de plaatsen en punten, en tellen snelste rondetijden, laat staan “pole position” hier niet mee.

Na de kwalificaties op zaterdag 19 oktober weten we al wie er één puntje extra wist te verdienen en volgt dezelfde dag om 15u20 de eerste gezamelijke race over dertig minuten. Wellicht zullen we na afloop hiervan al een beter zicht krijgen op de kansen van de verschillende titelpretendenten. Op zondag 20 oktober wordt klokslag 15u30 de start gegeven van de laatste en beslissende race.