Formule E – Mortara wint in Hong Kong na straf voor Bird

Het aloude gezegde waar twee honden vechten om een been gaat de derde er mee heen was vandaag van toepassing op de Formule E wedstrijd in Hong Kong. Andre Lotterer en Sam Bird streden lang om de overwinning in de vijfde race van het vijfde seizoen, maar uiteindelijk ging Edoardo Mortara er met de punten vandoor en werd Robin Frijns derde.

Stoffel Vandoorne mocht van pole vertrekken, maar de HWA Racelab-rijder zal ook deze race snel willen vergeten. Hoewel Vandoorne nog wel drie punten kreeg voor de pole position, werd hij direct al ingehaald door Oliver Rowland en niet veel later wist ook Sam Bird hem te passeren. De Belg wist vervolgens Mortara achter zich te houden, tot zijn auto met nog minder dan 20 minuten te gaan kapot ging. Het betekende opnieuw een DNF voor Vandoorne.

Mahindra Racing’s Jerome d’Ambrosio en Pascal Wehrlein lagen op dat moment al lang uit de race. Al na enkele minuten reden zij in op de Geox Dragon auto van Felipe Nasr, die vlak voor het Mahindra-duo de muur in reed. Het leverde een rode vlag op die 13 minuten duurde. Na de herstart viel de Nissan e.dams auto van Rowland plots stil, waardoor Bird en Lotterer naar de kop gingen en de Duitser wist al snel de Brit te passeren.

Het tweetal vocht vervolgens lang voor de overwinning. Lotterer wist ondanks twee safety car periodes Bird achter zich te houden. Na de laatste herstart, twee minuten voor het einde, zette Bird een alles of niets aanval in, waarbij hij het rechterachterwiel van Lotterer raakte. Het leverde Lotterer een lekke band, veel schade en nul punten op. Bird kwam als eerste over de streep, voor Mortara en Di Grassi. Bird stond nog wel als winnaar op het podium, maar kreeg geruime tijd later alsnog vijf seconden straf, waardoor Mortara officieel als winnaar werd geklasseerd en Robin Frijns doorschoof naar de derde plaats.