GT – Porsche wint Bathurst 12H, Top vijf finisht binnen de 8 seconden!

Winner Bathurst 12H 2019Porsche heeft voor het eerst in de geschiedenis de winst in de Bathurst 12H op de erelijst geschreven. De 911 GT3-R van Matt Campbell, Dennis Olsen en Dirk Werner van het debuterende Earl Bamber Motorsport had na 312 ronden racen op het 6,213km lange Mount Panorama Circuit een bonus van slechts 3,4 sec. op de Aston Martin Vantage van Jake Dennis, Matthieu Vaxivière en Marvin Kirchhöfer.

De laatste 20 minuten van de wedstrijd waren een regelrechte sprint naar de finish. Op amper vier ronden vóór het vallen van de finishvlag reed de top zes nog binnen de vijf seconden, met de GruppeM Mercedes als derde. Maar Raffaelo Merciello moest zwaar in de verdediging om de bolide die hij deelde met Maxi Buhk en Maxi Götz op die positie te houden want een ontketende Shaun Van Gisbergen zat hem op de hielen met de Vodafone Mercedes. Daardoor liep de top 2 iets verder uit, maar Raffaelo stelde op 7,5 sec. van de winnaar wel de derde plaats in deze 17de editie van de Bathurst 12H veilig.

De uitslag van de race – en vooral van de winnaar – stond een tijdlang “under investigation”, want er liep een onderzoek naar een niet al te fraai akefietje tussen de winnende Porsche van Matt Campbell en de als 5de gefinishte BMW van Chad Mostert. Collega René de Boer die ter plaatse is kon ons ondertussen bevestigen dat de Stewards de zaak geklasseerd hebben onder de noemer “no further action”.

Result Bathurst 12H 2019