GT4 – Dontje/Møller-Madsen kampioen na knotsgekke finalerace

Milan Dontje en zijn Deense teamgenoot Nicolaj Møller-Madsen hebben zich op de Nürburgring verzekerd van de GT4 European Series titel.Vanuit een geslagen positie wist het Phoenix Racing-duo in een krankzinnige laatste race toch nog de titel te pakken. Het tweetal begon de seizoensfinale met een achterstand van tien punten op MDM Motorsport-rijders Simon Knap en Max Koebolt en HHC Motorsport-rijders William Tregurtha en Stuart Middleton, maar wist dat gat volledig te dichten, waarna het aantal dit seizoen gewonnen races uiteindelijk de doorslag gaf in het voordeel van het Nederlands-Deense duo.

Vooraf had men bij Phoenix Racing weinig hoop meer op het behalen van de titel. Bij een normaal verloop van de race leek een achterstand van 10 punten op twee concurrenten niet meer te overbruggen, zeker aangezien Knap/Koebolt in alle 11 races voor de laatste race punten hadden gescoord. Kort na de start ging het echter fout voor Koebolt. Een voor hem rijdende deelnemer werd rond geduwd, door een BMW nota bene, en Koebolt kon de stilstaande auto niet meer ontwijken. De botsing betekende einde wedstrijd voor Koebolt en ook direct einde titelkansen. De grootste concurrenten van Koebolt reden door, maar de Ginetta van Tregurtha/Middleton kreeg nog wel een tik.

Die tik bleek later grote gevolgen te hebben, want tijdens de verplichte pitstop begon de Ginetta plots te roken. Het team stuurde Tregurtha nog wel naar buiten, maar even later kwamen de vlammen onder de auto vandaan en Tregurtha parkeerde zijn auto in de pits, waar de brand snel werd geblust. De schade was echter te groot om verder te gaan, waardoor Phoenix Racing ineens de beste papieren leek te hebben. Dontje moest daarvoor echter wel in de top vijf finishen en de Nederlander verloor relatief snel twee plaatsen. De op de zesde plek rijdende BMW lag echter op grote achterstand, waardoor Dontje uiteindelijk als vijfde in zijn klasse over de streep kwam.

De tien punten die de vijfde plaats opleverde, zorgden ervoor dat zowel Dontje/Møller-Madsen als Tregurtha/Middleton als Knap/Koebolt na 12 races 143 punten hadden verzameld. Dontje en Møller-Madsen wisten dit jaar echter vaker dan hun concurrenten te winnen, waardoor ze werden uitgeroepen als kampioen.

De overwinningen op de Nürburgring gingen dit weekeinde naar Equipe Verschuur (Ricardo van der Ende) en RN Vision STS (Beitske Visser). In de Pro-Am klasse was er ook Nederlands succes. Jules Szymkowiak reed samen met Markus Lungstrass en de Nederlander bezorgde zijn Duitse teamgenoot niet alleen twee keer de overwinning in de klasse, maar droeg daarmee ook bij aan het kampioenschap van Lungstrass en het team, Racing One. In de Am klasse werd de Zwitser Niki Leutwiler op zaterdag al kampioen.