Kortnieuws – Cayman ClubSport Trophy, Spa-Classic en Racing Festival Spa

Amper twee maanden na de lancering van de Porsche Cayman ClubSport kan al met zekerheid worden gesteld dat de nieuwe telg van de Porsche-stamboom een succesnummer is: voorlopig hangt het bordje ‘uitverkocht’ in de etalage. Eén en ander valt te verklaren door de creatie van de nieuwe Cayman ClubSport Trophy.  Deze klasse maakt deel uit van de Porsche Endurance Trophy en is voorbehouden aan gentlemen drivers en beginnende rijders die hun eerste stappen in de autosport willen zetten. De kalender is identiek aan die van het Belgische Belcar Endurance Championship, met uitzondering van de 24 Uur van Zolder. Die meeting wordt vervangen door wedstrijden in het kader van de Pinksterraces op Circuit Zandvoort. Ondertussen – op meer dan twee maanden voor de eerste race-meeting – zijn al zeven wagens ingeschreven voor de eerste editie van de Cayman ClubSport Trophy. Het betreft wagens van o.a. GP Elite, PG Motorsport en de familie Redant.

Spa-Classic vindt dit jaar van vrijdag 17 tot zondag 19 mei aanstaande plaats op het majestueuze Ardense circuit en is al aan zijn negende editie toe. Spa-Classic, dat in 2011 werd opgericht door Peter Auto, is sindsdien blijven groeien en is vandaag een van de grootste historische races in Europa. In 2018 loste de achtste editie al haar beloften in en lokte ze een recordaantal bezoekers door de kaap van de 20.000 toeschouwers te halen. Wordt editie 2019 nog beter? In het totaal verenigt Spa-Classic meer dan 300 racewagens, die het publiek van dichtbij kan bekijken op de stands en paddocks, alvorens ze elkaar het vuur aan de schenen leggen: de berlines van de Heritage Touring Cup, de prototypes van Classic Endurance Racing en Group C Racing, de uitzonderlijke modellen van de Greatest’s Trophy, de GT’s van Sixties’ Endurance en de Porsches van de 2.0L Cup.

Het is een van de niet te missen afspraken van het begin van de herfst op het circuit van Spa-Francorchamps, maar het Racing Festival Spa zal helaas niet doorgaan in 2019. Belcar Racing Festival SpaDat is het trieste besluit waartoe Pierre Delettre, afgevaardigd bestuurder van de Royal Automobile Club van Spa, de organisator van het evenement, is gekomen. “In plaats van alles een week naar achteren te schuiven, zoals geldt voor alle andere organisaties die  Francorchamps als kader gebruiken, werden wij het kind van de rekening van een uitstel van twee weken om zo plaats te maken voor een geheel ander evenement dat werd gezet door een samenwerking tussen het circuit van Spa-Francorchamps en een buitenlandse promotor”, legt Pierre Delettre uit. “Deze wijziging van data is onder andere het gevolg van een abnormaal lang beslissingsproces bij de top van de mensen van het circuit van Spa-Francorchamps. Uiteindelijk werden een aantal potentiële klanten het wachten beu en keerden zich naar andere meetings. We bevonden ons dus in een situatie waarbij we in de onmogelijkheid waren om de affiche van het Racing Festival 2019 te garanderen…” Een soort “stank voor dank” dus aan de Royal Automobile club van Spa, die al 116 jaar gemotoriseerde evenementen organiseert, mee stond aan het ontstaan van het circuit van Spa en datzelfde circuit hielp te overleven tijdens de moeilijke jaren.