Kortnieuws – Turkije wint FIA GT Nations Cup, Alpine pakt GT4 overwinning

De Turkse rijders Salih Yoluc en Ayhancan Güven hebben de allereerste editie van de FIA GT Nations Cup op hun naam geschreven. Op het Grand Prix circuit van Bahrein waren Yoluc en Güven met hun Mercedes-AMG GT3 in de hoofdrace de Ferrari armada te snel af. Güven wist in het tweede deel van de wedstrijd een achterstand van ruim acht seconden op team Verenigd Koninkrijk (Chris Buncombe/Chris Froggatt) binnen enkele ronden om te buigen in een voorsprong en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Achter het Verenigd Koninkrijk eindigden Denemarken (Laursen-Nielsen/Ferrari) en Rusland (Salikhov-Bulatov/Ferrari) als derde en vierde. Voor België eindigde het weekeinde in mineur. Mike den Tandt en Charles Weerts wisten voor de twee kwalificatieraces de pole te pakken en wonnen ook de eerste kwalificatierace op vrijdag. Op zaterdag ging het echter al mis in de tweede kwalificatierace door een slechte start en een klapband, waarna Den Tandt bij de start van de hoofdrace van de baan werd gereden. Daarmee eindigde de race voor België al in de eerste bocht.

In de GT4 International Cup ging de overwinning naar de Alpine A110 GT4 van Pierre-Alexandre Jean en Pierre Sancinena. Phoenix Racing’s Milan Dontje en Nicolaj Møller-Madsen waren in de twee kwalificatieraces eerder op de dag het sterkste, maar het Nederlands-Deense duo kon in de finale de leiding niet behouden. Dontje lag tot aan de verplichte rijderswissel aan de leiding, maar zag een mooie voorsprong tot niets gereduceerd na een safety car periode. De Audi R8 LMS GT4 van het Duitse team verloor vervolgens tijdens de pit stops de leiding aan de vanaf de 18e plek gestarte Alpine A110 GT4 en Møller-Madsen kon in zijn stint geen vuist maken tegen Sancinena. De Fransman finishte na 25 ronden met bijna zes seconden voorsprong op de Deen als eerste. 3Y Technology  pakte met Enzo Guibbert en Gilles Vannelet de derde plaats. Liesette Braams wist in de AM-klasse met de Las Moras Racing McLaren 570S GT4 naar de derde plaats op te rukken, maar kort nadat Luc Braams het stuur over had genomen gingen er alarmen af in de McLaren waarop het team besloot de strijd te staken. Ricardo van der Ende ging niet van start na problemen met zijn Ekris M4 GT4 eerder op de dag.

SRO Motorsports Group maakte in Bahrein ook bekend dat de FIA GT Nations Cup in 2019 zal worden verreden op het Autodromo Vallelunga Piero Taruffi. De wedstrijd op het circuit vlakbij Rome zal in het weekeinde van 2 en 3 november 2019 plaats vinden. Naar verwachting zal op Vallelunga ook een GT4 endurance race plaatsvinden. De GT4 race op Vallelunga vervangt de eerder aangekondigde wedstrijd op het circuit van Spa. Daarnaast werd bekend dat de 9-uursrace op Kyalami, onderdeel van de Intercontinental GT Challenge naar 23 november zal verschuiven om een clash met de Rugby World Cup te voorkomen.