Kortnieuws – VLN, NASCAR Whelen, Fiesta Cup BE en F3.

Flaken Porsche 991 GT3-RIn het VLN-kampioenschap pakt Falken Motorsports dit jaar uit met de vertrouwde BMW M6 GT3 en een fonkelnieuwe Porsche 991 GT3-R. Twee Oostenrijkers zullen de 550pk sterke Porsche de sporen geven: Martin Ragginger and Klaus Bachler. Voor de 24H Nürburgring komen daar de Duitse fabrieksrijders van Porsche Dirk Werner (D) en Jörg Bergmeister bij. De BMW komt in de handen van Peter Dumbreck en Alexandre Imperatori, die bij het langere werk bijgestaan worden door Stef Dusseldorp en Jens Klingmann.

In de NASCAR Whelen Euro Series treffen we dit seizoen enkele klinkende namen bij het Oostenrijkse Dexwet-df1 Racing. Het team rond Norbert Walchhofer treedt in Elite 1 aan met twee wagens en die worden bestuurd door niemand minder dan Christophe Bouchut en Ellen Lohr. Eerstgenoemde maakte vooral furore in zowel de prototype- als de GT-racerij, met als hoogtepunt zijn zege in de 24H Le Mans 1993. Daarnaast won Bouchut ook de 24H Daytona (2000) en de 24H Spa (2000 en 2001) en werd hij drie keer FIA GT kampioen. Ellen Lohr draait ondertussen ook al 31 jaar mee op de autosportscène en is tot op heden de enige vrouw die een DTM-wedstrijd wist te winnen.

Met Giovanni Van Lil keert Belgium Driver Academy terug naar de paddock van de Ford Fiesta Sprint Cup waarvoor zij in 2018 tekenden. Na het goede maar te kort uitgevallen debuut van Romain Degeer – twee keer op het podium in de Junior-klasse – was het wachten tot het Racing Festival om opnieuw de Ford Fiesta Sprint Cup van Belgium Driver Academy aan de start te zien van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup. In 2019 wordt dat dus met de 24-jarige Giovanni Van Lil, die op uitzondering van zijn debuutjaren in karting, nog nooit deelnam aan een race. Verder gaf het team ook mee dit jaar af te zien van een deelname aan de NASCAR Euro Series en in Belcar voorlopig enkel de eerste twee races en de 24 Uren van Zolder te doen met de Wolf en een auto in een ondergeschikte klasse.

Het Europees Kampioenschap F3, dat tegenwoordig als Formula European Masters (FEM) door het leven gaat, komt dit jaar in actie tijdens het voorprogramma van het DTM-kampioenschap en is dus in het weekend van 18 en 19 mei te zien op Circuit Zolder. Maar u kan deze bolides ook al eerder bewonderen op de omloop van Terlaemen, want daar gaat ook 1 van de 3 FEM-testsessies door, namelijk op 11 april. De overige twee testdagen gaan door op 25-26 maart (Misano) en 24-25 april (Lausitzring).