NWES – Dylan Derdaele met PK Carsport in NASCAR Whelen Euro Series

Het zou wel eens één van de mooiste verhalen van het Belgische autosportseizoen kunnen zijn: PK Carsport en Dylan Derdaele, in het nationale endurancekampioenschap al jaar en dag respectvolle tegenstanders én smaakmakers, slaan de handen in elkaar voor een NASCAR-project. Derdaele komt in het najaar immers in Hockenheim en Zolder in actie met een bolide die in de ateliers van het Hasseltse team zal worden gebouwd. “Dit is het ideale moment om een nieuwe auto te bouwen”, stelt Anthony Kumpen. “De volgende meeting, in Hockenheim, gaat pas eind september door. We hebben tijdens de zomerpauze van vorig seizoen trouwens ook al eens een nieuwe bolide moeten bouwen, en dat vormde geen probleem.”

De nieuwe auto krijgt het koetswerk van een Ford Mustang mee, en wordt voorzien van het nummer #999. “Dit is een win-win situatie”, gaat Kumpen verder. “Dylan wou wel aan de slag aan de NASCAR – ik ben trouwens van mening dat hij zeker over de capaciteiten beschikt om in een Europees kampioenschap goed voor de dag te komen – en wij wilden onze NASCAR-activiteiten uitbreiden. We beschikken over de ervaring en vakkennis om deze uitdaging tot een goed einde te brengen.” Derdaele, die vorig jaar tijdens het Zolderse American Festival al eens van de NASCAR proefde, kijkt er immens naar uit. “Vorig jaar, nog voor ik had toegezegd te rijden, kreeg ik nogal dikwijls te horen dat het allemaal niet zo makkelijk zou zijn”, vertelt Derdaele breed lachend. “Op de lange duur was ik dat allemaal zo beu, en heb ik besloten om het te proberen. Niet dat het weekend in Zolder perfect liep, maar ik kwam wel onmiddellijk in de Superpole terecht. Het smaakte dus naar meer.”

Derdaeles race-agenda is echter druk bezet en in 2019 een volledig NASCAR-seizoen rijden zat er niet in. “Teveel clashes met mijn andere programma’s, inderdaad”, legt de 27-jarige Derdaele uit. “Maar de goesting bleef en na een ontmoeting met Anthony kwam het een van het ander en zo sta ik ineens in Hockenheim aan de start, met een nieuwe wagen bovendien! Pas op: ik wil me amuseren en echt racen, maar ik ben niet van plan om me in de titelstrijd van Stienes Longin en Nicolo Rocca te moeien. Ik scoor reglementair trouwens ook geen punten.” Aan circuit-ervaring zal het Derdaele alvast niet ontbreken. “Ik heb nog niet zo lang geleden nog in Hockenheim gereden, dat klopt. En Zolder… Daar hoef ik geen tekeningetje bij te maken, zeker?” (grijnst) In Elite 2 zal de wagen worden bestuurd door Pol Van Pollaert, waardoor de #999 dus een volledig Belgische wagen wordt. Op 21 en 22 september worden in Hockenheim de halve finales van de NASCAR Whelen Euro Series afgewerkt. Op 5 en 6 oktober volgen dan de American Festival Nascar Finals in Zolder.