Varia – Genoteerd in diverse pitlanes: youngsters aan het woord…

Youngsters Vanthoor

Er was afgelopen weekend wel wat te doen in de circuitracerij en diverse youngsters uit de Lage Landen traden aan in internationale kampioenschappen. Zo stond Dries Vanthoor voor het eerst aan de start in een race van de ADAC GT Masters. Hij scoorde in Ochersleben meteen punten. “Korte races, een piste waar je moeilijk kan inhalen en wagens en rijders die enorm aan elkaar gewaagd zijn”, weet Dries Vanthoor. “Op zaterdag was een 21ste plek dan ook het beste wat mogelijk was, na onze kwalificatie op de 28ste plaats. Op zondag hebben we eigenlijk wel een sterke race gereden. Je moet weten dat EFP by TECE een jong team is en dat niemand ons meteen vooraan verwachtte, zeker binnen de hiërarchie van de Auditeams. We werden negende algemeen, tweede Audi en dat is gewoon uitstekend werk van het hele team. Ik ben trouwens bijzonder onder de indruk van het hele gebeuren hier in de ADAC GT MASTERS. Het is echt een bijzonder hoog niveau en we hebben dit weekend al veel geleerd en onze eerste punten gescoord! Ik kijk heel erg uit naar de rest van het seizoen, maar ook naar de start volgend weekend van de Blancpain Endurance Series.”

Youngsters Van UitersDe 19-jarige Job van Uitert debuteerde dan weer in de European Le Mans Series én de Michelin Le Mans Cup op Circuit Paul Ricard met de Ligier LMP3 van het Britse RLR MSport. Samen met zijn teamgenoten John en Rob Garofall won de jonge Nederlander zowaar de LMP3-klasse in de European Le Mans Series. “Dit was simpelweg ongelofelijk. Mijn start was goed en het was mijn opdracht om de voorsprong zo groot mogelijk te maken. Natuurlijk had ik niet verwacht dat ik met bijna een minuut voorsprong binnen zou komen na twee uur racen. De auto was continue perfect en John deed het geweldig door de voorsprong intact te houden. Toen Rob, de meest ervaren man in het team, de auto overnam wisten we dat het goed zat. Het team presteerde vandaag geweldig maar winnen, hier, in dit veld. Dat had ik niet verwacht.”

Ook Stienes Longin kwam de afgelopen dagen in actie in de NASCAR Whelen Euro Series in Valencia en bleek na afloop van de Spaanse seizoensopener relatief tevreden. “Al lagen mijn ambities lagen hoger dan twee vierde plaatsen”, geeft de Leuvenaar toe. “Maar door de set-up problemen bij de start van het weekend was dit het beste resultaat mogelijk. Maximale schadebeperking, zeg maar. Vooral in de tweede race ging het heel goed, toen ik van de negende naar de vierde plaats wist op te schuiven. We wisten twee keer belangrijke punten te scoren en staan nu ook vierde in de tussenstand van het kampioenschap. Dat is een goede uitgangspositie voor het vervolg van het seizoen.”