Varia – Genoteerd in pitlanes in Zolder, Hockenheim en op de Nürburgring…


Racen tijdens de European FIA Truck Grand Prix in Zolder is leuk, gezien het talrijke publiek en de bijzondere sfeer, maar de piste is niet altijd even… netjes. Xavier Maassen: “Nee, die spectaculaire monsters zorgen voor zand, wat olie en water op de piste en dat maakt het allemaal wat moeilijker en uitdagender. Ik ben in de beide races met het mes tussen de tanden vertrokken, met als resultaat een derde en een tweede plek, en dat vanaf respectievelijk een vierde en een vijfde startplaats. Ik heb aangevallen, ook wel wat kunnen profiteren van de racefeiten voor me en ik denk dat dit het beste resultaat is wat gezien de omstandigheden mogelijk was. Ik zet een zeer mooie reeks verder, met drie zeges en vijf podiumplaatsen in tien races! Hiermee ben ik de enige resterende tegenstander van Ayhancan Guven in de strijd om de titel 2018. Ik weet dat het in Paul-Ricard niet makkelijk zal worden, want Guven staat inmiddels ruim voor na twee overwinningen, maar een sportman geeft nooit op en dat geldt dus zeker ook voor ons. Ik kijk dan ook met spanning uit naar de finale van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2018 in Frankrijk, tijdens het weekend van 13 en 14 oktober!”

De halve finales van de NASCAR Whelen Euro Series 2018, op het circuit van Hockenheim, werden geen succes voor de PK Carsport-troepen. Mechanische pech maakte van de generale repetitie voor de seizoensfinale in Zolder een moeilijke opdracht, maar zoals het spreekwoord zegt: “Een slechte generale repetitie zorgt voor een steengoede opvoering.” Voor Stienes Longin, actief op de Chevrolet #11, werd het geen makkelijk weekend. “De kwalificaties liepen naar behoren, maar in de eerste race staken elektrische problemen de kop”, vertelt de Leuvenaar. “Zo moest ik voortijdig naar de kant, maar dat betekende ook dat ik voor Race 2 een slechte Stienes Belcar Nascarstartpositie had. Toch kon ik daar nog van een vijftiende naar een achtste plaats oprukken. We hebben in de loop van het weekend wel heel wat over de set-up van de auto geleerd”, aldus Longin jr. die in Hockenheim ook met een heropgebouwde bolide op weg ging. “Dat zal ons helpen in de voorbereiding op de seizoensfinale in Zolder. Niet dat we daar ons hele seizoen zullen goedmaken, maar een prachtresultaat in onze thuisrace – en dat zit er zeker in – zal ons toch het seizoen met een goed gevoel laten afsluiten.”

Het Europese kampioenschap GT4 is dit seizoen echt gegroeid. Meer dan 10 merken en een startveld van meer dan 40 wagens is het levende bewijs van de kracht van een serie die alleen nog maar kan groeien. Op de Nürburgring stond de laatste meeting van het Europese seizoen op het programma. Naar goede gewoonte zette SRT drie Mercedes-AMG in, o.a. voor onuitgegeven duo Bas Schouten en Gilles Magnus. Zij kenden wat pech tijdens de eerste wedstrijd met een drive-through na een probleem tijdens de verplichte pitstop en een plek in de top 5 werd uiteindelijk een dertiende plaats aan de finish.

Patrick Selleslagh: “Blijkbaar zouden we de wagen één seconde te vroeg hebben laten vertrekken, wat resulteert in een drive through en een seconde tijdstraf. Jammer voor de jongens en het team, want hier zat een mooie prestatie in.” In de wedstrijd op zondag kwam de revanche, met een derde plaats voor de gifgroene Mercedes-AMG GT4. Gilles Magnus: “Ik nam een goede start en ben bewust zeer snel binnengekomen, zodra het pitwindow open ging om Bas de kans te geven onze opmars verder te zetten. Bas heeft dan schitterend werk gedaan, de derde plek veilig gesteld. Ik ben erg blij met dit resultaat en de kans die ik van Patrick en Niels Selleslagh en het team heb gekregen. Wie weet krijgt dit ook een vervolg.”