WEC/IMSA – ACO en IMSA presenteren gezamenlijke prototype klasse


De kogel is door de kerk. De ACO en IMSA hebben de dag voor de 24 Uur van Daytona de langverwachte convergentie aangekondigd. De nieuwe prototype-klasse krijgt de naam LMDh (Le Mans Daytona hybrid) en bevat elementen van de Le Mans Hypercar en LMP2-chassis. De bouw van chassis zal net als nu zijn voorbehouden aan Dallara, Ligier, Oreca en Multimatic. Vanaf september 2021 zullen de LMDh-wagens in het FIA WEC mogen rijden, terwijl ze vanaf het seizoen 2022 in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship mogen starten.

Technische details ontbreken nog, deze worden in maart op Sebring gepresenteerd, maar duidelijk is dat de LMDh door een ‘balance of performance’ het gevecht met de Le Mans Hypercars zal moeten aangaan. Daarmee is de langgekoesterde wens van een aantal fabrikanten om DPi’s ook op Le Mans en in het FIA WEC toe te laten werkelijkheid geworden.

De convergentie roept overigens wel vragen op over de levensvatbaarheid van de Hypercar-klasse. De LMDh zal een stuk goedkoper zijn dan een Hypercar en het is maar de vraag of constructeurs de benodigde miljoenen in een hypercar-project willen stoppen als met een veel lager benodigd budget een LMDh-auto kan worden ingezet.