WEC – Opnieuw 1-2 finish voor Toyota Gazoo Racing

Toyota heeft op het Shanghai International Circuit de vierde dubbelzege van het FIA WEC Super Season weten te behalen. De #7 Toyota TS050 Hybrid van Kamui Kobayashi, Mike Conway en José Maria Lopez bleef de #8 van Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sebastien Buemi voor. Door de overwinning staan Conway, Kobayashi en Lopez nog maar vijf punten achter in de strijd om de wereldtitel, terwijl Toyota Gazoo Racing inmiddels 28 punten voorsprong heeft op Rebellion Racing.

Het slechte weer in China zorgde ervoor dat de race twee keer door middel van een rode vlag werd stilgelegd in de eerste drie uur. In de slotfase moest de safety car nog een keer naar buiten nadat de #17 SMP Racing BR Engineering BR1 van de baan ging. Met nog enkele minuten te gaan werd de race hervat, waarna de twee Toyota’s hun plek wisten te behouden en Conway als eerste over de streep kwam. Nakajima eindigde met een seconde achterstand als tweede, voor de #11 SMP Racing BR1 van Jenson Button, Mikhail Aleshin en Vitaly Petrov.

Ho-Pin Tung en zijn Jackie Chan DC Racing teamgenoten Gabriel Aubry en Stephane Richelmi bezorgden hun team de derde overwinning van het seizoen in de LMP2 klasse, hoewel Aubry het in zijn stint nog onnodig spannend maakte door twee keer van de baan te gaan. DragonSpeed rijders Anthony Davidson, Pastor Maldonado en Roberto Gonzalez konden echter niet profiteren en eindigden als tweede, gevolgd door Nicolas Lapierre, Pierre Thiriet en Andre Negrao in de Signatech Alpine Matmut Alpine A470. De Racing Team Nederland Dallara P217 van Giedo van der Garde, Nyck de Vries en Frits van Eerd eindigde als vijfde in LMP2.

Aston Martin Racing behaalde in Shanghai de eerste overwinning met de nieuwe Aston Martin Vantage AMR. Marco Sørensen en Nicki Thiim wonnen de race in China met een voorsprong van 9.529s op de Porsche 911 RSR van Richard Liet en Giammaria Bruni. Michael Christensen en Kevin Estre eindigden met hun Porsche als derde, voor de Aston Martin van Alex Lynn en Maxime Martin.

Dempsey-Proton Racing’s Christian Ried, Julian Andlauer en Matt Campbell wonnen de GTE AM klasse en zorgden daarmee voor een enigszins goed einde van een dramatisch weekeinde voor het Duitse team.  De beide Porsches van Dempsey-Proton Racing kwamen in Fuji niet door technische controle na de race en na onderzoek bleek het team de datalogger te hebben aangepast, waardoor foutieve informatie aan de FIA werd aangeleverd. Daarnaast wilde het team de naam van de ‘externe consulent’ die de frauduleuze handelingen had uitgevoerd niet noemen. De FIA besloot daarop het team uit de uitslag van Fuji te schrappen en tevens alle tot nu toe gescoorde punten te schrappen.