WTCR – Emotionele zege voor Monteiro voor thuispubliek


Tiago Monteiro, Mikel Azcona en Norbert Michelisz hebben in Vila Real de laatste WTCR-races op het Europese continent op hun naam geschreven. Michelisz won de eerste race op zaterdag, waarna Azcona door een perfect getimede joker-ronde de overwinning in de tweede race wist te pakken. Monteiro, die pas dit seizoen terugkeerde na een zware crash tijdens een test in 2017, behaalde voor eigen publiek zijn eerste zege in twee jaar tijd in de derde en afsluitende race van het Portugese weekeinde.

Michelisz kon op zaterdag met zijn Hyundai van pole naar de overwinning rijden. De Hongaar sloeg direct bij de start een gat met de concurrentie, waarna merkgenoot Augusto Farfus nog voor een buffer zorgde. Hoewel Yann Ehrlacher aan het einde van de vierde ronde Faros voorbij ging, kon hij de aan de leiding rijdende Michelisz niet meer bijhalen. De Fransman finishte 2.291s achter de rijder van het BRC Hyundai N Squadra Corse team.

In de tweede race wist Azcona dankzij de joker-ronde Esteban Guerrieri en Ma Qinghua te passeren. De als derde vertrokken Spanjaard zette zijn joker een ronde later dan Guerrieri in en haalde de Argentijn in, nadat die achter Catsburg wat tijd verloor. Twee ronden later profiteerde Azcona van een niet perfecte joker-ronde van Ma Qinghua, om zo de leiding te veroveren en deze niet meer af te staan.

Een hevig geëmotioneerde Monteiro wist in de laatste race in Europa zijn eerste zege in twee jaar te pakken. KCMG-teamgenoot Attila Tassi lag na de start aan de leiding, maar in de vierde ronde verloor zijn Honda snelheid, waardoor Yvan Muller de leiding pakte. Een snellere joker-ronde leverde Monteiro de leiding op en uiteindelijk de winst voor zijn eigen publiek.

Nick Catsburg was met twee vijfde plaatsen in de eerste twee races de beste Nederlander. In de derde race kwam hij al in de eerste ronde in aanraking met een tegenstander, waarna het al snel einde verhaal was. Niels Langeveld, Tom Coronel en Fred Vervisch konden in Portugal niet voor de topposities meestrijden.