F1 – Winst voor Max Verstappen in Brazilië.

Max Verstappen (Red Bull) heeft de Braziliaanse F1 GP gewonnen. Voor Verstappen was het ondanks zijn onmiskenbaar talent slechts zijn tweede overwinning in 101 GP´s dat hij al aan de start stond. Pierre Gasly (Toro Rosso) werd tweede en na een tijdstraf voor Lewis Hamilton (Mercedes) schoof Carlos Sainz (McLaren) naar de derde plek, meteen goed voor zijn de eerste podiumfinish in zijn F1-loopbaan.

Na een voortvarende start vanaf polepositie wist Max Verstappen de race in de eerste stint perfect te controleren vanaf P1. De Nederlander gaf de leiding slechts uit handen op het moment dat hij een pitstop moest maken en de concurrentie iets langer door kon rijden. Hamilton nam op dat moment de eerste positie in, maar zag na de pitstops al heel snel de Nederlander weer in zijn spiegels op duiken. Verstappen was bijzonder snel op zijn tweede setje rode banden, waardoor hij de regerende kampioen op de baan in direct gevecht wist te verslaan.

Een safetycar vanwege een gestrande Mercedes van Valtteri Bottas (motorproblemen) veroorzaakte een spannende tweede wedstrijdhelft. Red Bull Racing koos er voor om Verstappen nogmaals binnen te halen en diens gele banden weer te vervangen voor de zachtste rode Pirelli variant. Het leverde de Nederlander een positieverlies op, wat hij direct na de herstart weer goed wist te maken. Ten tweede male kon de Red Bull de Mercedes voorbijsteken en de leiding pakken. Op het zelfde moment was het Alex Albon in de tweede Red Bull die Vettel voorbij reed en naar de derde positie op klom. Albon was de snellere en leek nog naar de tweede positie te kunnen door stevenen ten koste van Hamilton.

Een tweede safetycar situatie deed de aanval van Albon stokken. Beide Ferrari’s hadden het met elkaar aan de stok, waarbij Leclerc tegen de achterband van Vettel aan reed. Leclerc crashte met een afgebroken voorwiel en Vettel moest de strijd staken vanwege een kapotte achterband. Na de herstart in de voorlaatste raceronde veroorzaakte Hamilton nog de nodige chaos door Albon aan te tikken. De Thaise Brit verloor hierdoor het podium, maar Pierre Gasly spinde er goed garen bij door Hamilton tijdens dit akkefietje voorbij te rijden en de tweede plek te pakken. Hij hield zijn neus tot op de eindstreep voor de Mercedes van Hamilton die vanwege de aanvaring met Albon werd bestraft en uiteindelijk zevende werd.

UITSLAG