Opinie – Wat is een race-incident en welke straf staat in verhouding tot welk “vergrijp” ?

Bovenstaand videobeelden van incident Van Splunteren-Derdaele

Tijdens de FIA WEC meeting in Spa reed de Porsche Carrera Cup Benelux voor het eerst onder deze nieuwe naam, die een opwaardering is van de vroeger naam van het kampioenschap: Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Twee races stonden op het programma en in beide races noteerden we incidenten. Dat kan enigzins als “normaal” beschouwd worden in sprintwedstrijden en later we eerlijk zijn: we hebben in het verleden al zaken meegemaakt in andere sprintkampioenschapen die veel erger waren. Vooral het incident in de tweede race, tussen Max Van Splunteren en Dylan Derdaele bij het ingaan van de laatste ronde ter hoogte van La Source deed het stof hoog opwaaien, net als de beslissing van de Sportcommissie/wedstrijdleiding om Dylan Derdaele te bedenken met een tijdstraf van 30 seconden. We schreven het gisteren al: “Dat er over het incident druk zou nagekaart worden was een vaststaand feit en dat nu ook de beslissing van de wedstrijdleiding links en rechts in vraag zal gesteld worden staat eveneens als een paal boven water!” (zie dit artikel) Dat er een aanrijding was, staat buiten discussie. Dat het Derdaele is die daarbij de Nederlander raakte is ook een vaststaand feit. Dylan Derdaele gaf overigens onmiddellijk over de boordradio door aan zijn team dat hij de voorligger had geraakt. Waar kan men zich dan wel vragen over stellen?

Ten eerste over het tot stand komen van het incident zelf. Want bij het meermaals herbekijken van de wedstrijdbeelden zien we dat Derdaele vanaf het ogenblik dat hij de Fransman Latorre voorbij is gewoon de snelste man op de baan is. Hij maakt dan ook op dik twee ronden een achterstand van 2,5 seconden goed en komt zo in het spoor van Max Van Splunteren. En Max weet natuurlijk dat hij aan Dylan een kwaaie klant zal gaan hebben gedurende de laatste ronde van de race. Hij gaat (al dan niet bewust of omwille van een voorligger) trager La Source gaan aansnijden dan Derdaele, die de bocht sneller en iets meer naar de binnenkant aansnijdt. Zeg maar: op de perfecte lijn. Iemand die het tracé van Spa-Francorchamps echt kent, die weet dat het net dat is wat je met doen om snelheid op te bouwen naar Eau Rouge toe en dan boven op de Raidillon de echte aanval in te zetten in de “straat” naar Les Combes. Dus als men in La Source iemand onder de achtervleugel ziet, dan weet een ervaren rijder als Max Van Splunteren wat hem te wachten staat… Het is dan makkelijk om een fractie van een seconde het gaspedaal te lossen en direct weer vol erop te gaan, je achterkomer daardoor lichtjes te hinderen en zelf voorsprong op te bouwen bij het uitkomen van La Source, waardoor je tegenstrever zijn geplande aanvalspoging op pure snelheid door de neus geboord krijgt. Je neemt natuurlijk wel het risico geraakt te worden… Is het dat wat er is gebeurd? Moeilijk te zeggen, want om daaromtrent een besluit te nemen zijn er maar twee mogelijkheden. Ofwel geeft de rijder die aangereden is toe dat hij van het gas is gegaan en dan zal het geheel als race-incident worden beschouwd, zonder verder gevolg. Ofwel moeten niet enkel de beide rijders gehoord worden maar ook de beelden, de onboards en de data geanaliseerd worden door de bevoegde instanties, wat een pak tijd vraagt en waarbij diegene die een beslissing moeten nemen dat onmogelijk op een correcte manier kan doen binnen een half uur na het vallen van de finishvlag. Dan blijft de uitslag “onder voorbehoud” en wordt deze op een later tijdstip geofficialiseerd of aangepast. Men mag zich dus terecht vragen stellen waarom dit niet is gebeurd, want het verschil tussen een race-incident en een moedwillige tik is vaak zeer klein, maar kan wel grote gevolgen hebben.

Ten tweede kan men zich ook vragen stellen over de strafmaat. Staat die wel in verhouding tot wat er is gebeurd, voor zoverre men zelfs al weet wat er is gebeurd? Is de straf logisch ten opzichte van de lengte van de race en past die in een relatief klein deelnemersveld, waarin de gevolgen vaak veel groter zijn dan in een groot deelnemersveld. De straf was een Drive Through, maar gezien het incident zich voordeed op het einde van de race werd dit omgezet naar een tijdstraf van 30 seconden. In een sprintrace van amper 30 minuten is een Drive Through of in dit geval een tijdstraf van 30 seconden een zeer zware straf. Dat merkte Dylan Derdaele maar al te duidelijk, want die 30 seconden straftijd deden hem na een dijk van een race wegzakken van de eerste naar de vijfde plek in de uitslag. Hij verloor bovendien een pak punten in de tussenstand voor de Porsche Carrera Cup Benelux. Past die straf eigenlijk wel, met in het achterhoofd de idee dat het voor de verantwoordelijken in feite onmogelijk was om in een dergelijk kort tijdsbestek de feiten ten gronde te te analyseren en te beoordelen? Waren (in geval van straf) 10 of 15 seconden straftijd niet relevanter geweest? Ook dan was Derdaele bestraft geweest en had hij zijn zege moeten inleveren, maar dan was de straf toch wel wat correcter geweest, naar onze bescheiden mening.

Of men als autosportliefhebber, team, rijder, fotograaf, journalist, enz. nu pro of contra Derdaele is maakt niet uit, want het gaat niet over pro of contra. Het gaat immers WEL over het correct en eerlijk oordelen, en NIET over veroordelen!