Varia – Terugblikken met Circuit Zolder, Dutch GP, NLS, Belcar en Kronos (12-04-2020)

Zoals eerder gemeld beperkt Racinglife.nl zich in deze woelige Corona-tijden voorlopig tot een wekelijkse update. De reden(en) waarom kan u HIER lezen.

In ons tweede weekoverzicht ook nu weer geen actie op de circuits. Of toch wel… Op Circuit Zolder is men bvb volop aan het werk om de omloop de grondige opknapbeurt te geven. Verbetering van de afwatering en riolering, bekabelingswerken, uitbreiden van het WIFI systeem, een nieuwe asfaltlaag, enz… Door de verplichte sluiting kan dit alles nu met wat minder druk op de ketel gebeuren, om tegen de heropening – wanneer dat ook moge zijn – zo goed als volledig afgewerkt te zijn. Ook in Zandvoort heeft men nog e.e.a. te doen rond de vernieuwde omloop, die normalerwijze dit jaar de eerste Europese F1-race op de kalender zou ontvangen hebben.

En zo zijn we dus bij F1 aangekomen. De voorbije dagen werden er opnieuw wijzigingen aan de kalender doorgevoerd en wordt er her en der druk gespeculeerd over o.a. de Dutch GP. Zeer tegen de zin van Jan Lammers, Sportief Directeur van het F1-gebruren in Zandvoort. Dat men er absoluut geen race wil laten doorgaan ´zonder publiek´ was al eerder duidelijk, maar nu blijken Lammers en Co ook te beseffen dan het wel eens beter zou kunnen zijn om nog een jaartje te wachten. In Formule1.nl liet Lammers noteren: “Je moet je afvragen of augustus niet heel vroeg is, want dan zou je er vanuit gaan dat dit virus in juni of juli de wereld uit is. En dan nog moet je je afvragen of het gepast is dan feest te vieren terwijl half Europa getraumatiseerd is. Het virus regeert. De FIA en Formule 1 mikken op een bewegend doelwit. Wij kunnen in de tussentijd wel allemaal scenario’s doorspreken, maar dat heeft geen zin. Dat is lip service: praten om het praten. Dat willen we niemand aandoen: de fans niet, de media niet en onszelf niet. We moeten hetzelfde geduld vragen als we van de toeschouwers vragen.”

Lammers lijkt het dus te snappen, maar dat doen de organisatoren van de Nürburgring Langstrecken Serie (NLS, tot vorig jaar bekend als VLN) blijkbaar niet. NLS maakte een nieuwe kalender bekend en wil al gaan racen in juni, wat gezien de actuele situatie extreem vroeg zou zijn. Bovendien wordt de nieuwe kalender niet op gejuich onthaald bij rijders en teams. Een weekend met zowel op zaterdag als op zondag een race over vier uren en het rekken van het kampioenschap tot de tweede helft van november zijn de twee punten die op erg veel onbegrip stuiten… Ook in het Belcar kampioenchap komt er kritiek vanuit het kamp van de teams en de rijders. Men heeft wel begrip voor sommige verschuivingen op de kalender, maar dat er in dit open kampioenschap met een familiale sfeer geen teams of rijders werden geraadpleegd, laat staan enig overleg met hen werd gepleegd, wordt door vrij veel rijders en teams niet in dank aanvaard.

bij de Belgische organisatoren/promotoren is Kronos zich net als anderen wel degelijk goed bewust van de kalenderproblematiek die Covid-19 veroorzaakt. Men werkt aan een Plan B, maar voorlopig laat men nog het Franco Fun Festival, voorzien op het Circuit de Spa-Francorchamps op 9 en 10 mei, op de kalender staan. Ook de meeting in Magny-Cours op 23 en 24 mei en ook de ‘Hankook 25 Hours VW Fun Cup’ (9, 10, 11 en 12 juli) behouden voorlopig nog hun oorspronkelijke datums. Wij denken daarbij onmiddellijk aan een zekere Marco Borsato en zijn hit “Dromen zijn Bedrog”…

En op die tonen nemen we weer afscheid, maar niet zonder jullie een Vrolijk Paasfeest te wensen. Een Paasfeest dat dit jaar jammer genoeg in een besloten huiselijke kring dient gevierd te worden, maar ongetwijfeld maken jullie daar ook iets moois van. Blijf (of word) gezond !