Varia – Terugblikken met F1, Jean Todt, Stirling Moss, SIM Racing.

Zoals eerder gemeld beperkt Racinglife.nl zich in deze woelige Corona-tijden voorlopig tot een wekelijkse update. De reden(en) waarom kan u HIER lezen.

Ook de voorbije week werd weer getekend door tal van afgelastingen en verschuivingen, teveel om op te sommen. Er verschijnen her en der “voorlopige kalenders” die men eigenlijk nog niet kon opmaken, rijders maken programma´s bekend die er in feite momenteel niet eens zijn en de bobo´s van de F1 mogen hun voorlopige kalender alweer in de prullenmand gooien nog vóór men die officieel kon presenteren. Dat heeft men dan ook gedaan en de hele kalender van de F1-website gehaald, om die (nogmaals) te herwerken. Men wou immers het kampioenschap van start laten gaan begin juli op de Red Bull Ring, maar dat was zonder de Oostenrijkse Bundeskanzler Sebastian Kurz gerekend, die alle grote events (voorlopig) t/m 31 augustus verbiedt. Idem in diverse andere landen, dus de F1-puzzelstukjes pasten ook nu niet meer in elkaar. Het zal een zeer kort en druk seizoen worden, dat staat nu al vast, al dan niet met publiek. Tenzij men doet wat sommigen opperen: gewoon een streep door het F1-seizoen 2020 trekken…

In dat kader liet Jean Todt, voorzitter van de FIA, enkele dagen geleden een opmerkelijke uitspraak noteren: “We moeten nederig zijn, we houden van de autosport maar het is niet essentieel voor de maatschappij.” Dat is natuurlijk wel waar, maar het is opmerkelijk dat een FIA-voorzitter dit naar buiten brengt. Todt is overigens bezig aan zijn voorlaatste jaar in die functie, want in 2021 loopt zijn termijn af. Hij heeft er dan drie opeenvolgende “ambtstermijnen” opzitten en dat is volgens de statuten van de FIA ook het maximum.

Natuurlijk kunnen we in deze terugblik op de afgelopen dagen niet omheen het overlijden van Sir Stirling Moss. We hebben er eerder een kort stukje aan gewijd en u kon via Racinglife.nl ook live de Goodwood Easter Morning stream volgen. Een bijkomende terugblik op “Mr. Goodwood” wordt geboden door de Goodwood Road Racing Company met een tribute die u HIER in het Engels kan raadplegen.

Moss behoorde tot de kerels die echt aan een stuur draaiden. Zonder servo-bekrachtiging nog, in die tijd.  Maar in deze Corona-tijden volstaat het om virtueel rondjes te draaien (SIM Racing) en dat lijkt precies wel een morele verplichting! Zowat elk kampioenschap – nationaal of internationaal – heeft ondertussen wel een E-racing versie of begint er weldra mee. Het kan best en zal zonder twijfel wat entertainment bieden voor een bepaalde groep fans nu “real racing” niet mogelijk is. Echter, om daar nu persberichten over uit te sturen met de grootste verheerlijkingen en te doen alsof de wereld ermee gered zal worden… ? Het doet ons onmiddellijk denken aan de zopas hierboven gelezen uitspraak van Jean Todt. Maar we gunnen natuurlijk wel ieder diertje zijn/haar pleziertje.