WSC – Agoria Solar Team schuift op naar derde plaats.

De studenten van de KU Leuven zijn opgeklommen tot de derde plaats op het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Ze liggen nu 30 kilometer voor op hun achtervolgers en dat komt door hun geoptimaliseerde systeem om te “zeilen” met de wind.

Er is een verschuiving geweest in de top 4, dit omdat het Belgische team een hoog tempo heeft opgelegd sinds het begin van de dag. “Het voelt geweldig om een ander team voorbij te steken en de derde plaats vast te houden” zegt Willem-Jan Claes, teamleider. “We hebben al één Nederlands team voorbijgestoken, nog twee te gaan!”. Het Belgische team staat stevig op de derde plaats met een voorsprong van ongeveer 30 kilometer en ze komen ook steeds dichter bij de tweede plaats.

Het team heeft nog een voordeel ten opzichte van hun voorlopers, de studenten van de KU Leuven hebben namelijk verder geoptimaliseerd aan hun systeem om te “zeilen” op de wind. Een zonnewagen wordt zo licht mogelijk gemaakt om efficiënter te zijn. Dit kan er wel voor zorgen dat door hoge zijwind de wagen kan gaan zwalpen op de weg. Als dit gebeurt moeten de zonnewagens vertragen om stabieler te rijden. “Doordat ik de wagen met de neus in de wind kan richten, voel ik de zijwind minder en kan ik stabieler rijden”, vertelt Nelis Geurts, piloot. Dit zorgt ervoor dat het Agoria Solar Team niet moet vertragen om stabiel te rijden. “We krijgen dan ook nog een extra duwtje in de rug”, gaat Nelis verder. Het team is ervan overtuigd dat dit voordeel hun naar de eerste plaats kan brengen.